Ο Ακάθιστος ΎμνοςΑγαπητοί φίλοι,
ο Ακάθιστος Ύμνος που ψάλλεται σήμερα ολόκληρος στους ναούς  αποτελείται από τρία κυρίως μέρη.
α) Το κοντάκιον "Τη Υπερμάχω" που εψάλη για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 626 μ.Χ.(8 Αυγ.) όταν με την Θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου λύθηκε η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Πέρσες και Αβάρους και ο λαός του Θεού ξενύχτησε στην παραλιακή εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών ψάλλοντας "ορθοστάδην τον ύμνο τη του Θεού Μητρί". Θεωρείται μάλλον ποίημα ευχαριστήριο του πατριάρχη Σέργιου.


β) Οι Χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο. Είναι το σπουδαιότερο εγκώμιο και γενικά ότι ανώτερο έχει γραφτεί για την Παναγία. Έχει χαρακτήρα διηγηματικό, ιστορικό, θεολογικό και δοξαστικό. Ποιητής των Χαιρετισμών είναι το πιθανότερο ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Μέσα απ' αυτούς αναδεικνύονται όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπησή Του, το ρόλο της Παναγίας στη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι΄ αυτό τον αγώνα.


γ) Ο κανόνας του Ακαθίστου.  Δημιουργός του είναι ο Άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος. Χαρακτηρίζεται ως ποιητικό αριστούργημα. Εξυμνεί την Θεοτόκο ως "παλάτιον του μόνου Βασιλέως", ως "ηδύπνοον κρίνον", ως "ουρανών υψηλοτέραν", ως "φωτός κατοικητήριον" και άλλα.
Σας προτρέπω, αγαπητοί μου, να βρεθούμε κι εμείς όλοι απόψε στους ναούς για να ζητήσουμε την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη συνδρομή της στις δυσκολίες που περνάει ο καθένας μας μα και το Έθνος μας ολόκληρο από επιβουλές παλαιών και νέων εχθρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου